Za prihranek je toplotna črpalka za sanitarno vodo odlična izbira

Imam tri sinove, ki se ukvarjajo s športom in vsak dan porabijo veliko tople vode za tuširanje. Z možem sva se odločila, da bo toplotna črpalka za sanitarno vodo najin naslednji projekt. Tako bi prihranili na denarju. Sedaj ogrevamo toplo vodo na cetralno peč, ki je na drva. S tem bi tudi pripomogli k varovanju okolja.

Za prihranek je toplotna črpalka za sanitarno vodo odlična izbira

Poleg tega toplotna črpalka za sanitarno vodo zagotavlja čistejšo vodo, da ne pride do razvoja legionelle v vodovodnih ceveh. Legioneloza je bolezen, ko jo povzročajo bakterije Legionella spp., ki se razvije v vodovodnih ceveh, kjer topla voda ne dosega 50°C. Temperatura, ki jo dosega toplotna črpalka za sanitarno vodo je višja od zahtevane in tako ne pride do razvoja bakterij. Legioneloza je bolezen, kjer se okužimo z vdihovanjem aerosolov iz tuša, ki so okuženi z bakterijami. Sledi huda pljučnica, kjer je 70% umrljivost za starejše osebe in osebe s slabšim imunskim sistemom. Zato je potrebno paziti kakšno je stanje naših cevi v vodovodnem omrežju. Ker smo imeli veliko hišo, se nekatere izlivke niso pogosto uporabljale. Na teh mestih je voda zastajala. Visoka temperature tople vode, ki jo lahko dosega toplotna črpalka za sanitarno vodo, lahko opravi toplotni šok. Tako ohranjamo cevi čiste skozi vse leto in ne prihaja do nastanka biofilma v ceveh.

Ko je bila toplotna črpalka za sanitarno vodo nameščena, smo bili vsi zadovoljni. Topla voda je bila ves čas na razpolago, ni je zmanjkalo že po prvem tuširanju. Moji sinovi se sedaj niso več prepiralo kdo bo prvi pod tušem. Z možem pa sva bila tudi zadovoljna zaradi prihranka. Dolgoročno se nama je to res izplačalo, tudi vzdrževanje je lažje. Priporočam mladim družinam in vsem, ki načrtujejo novogradnjo, da vodo ogreva toplotna črpalka za sanitarno vodo s pomočjo obnovljivega vira toplote. Prav tako lahko nadzorujemo temperaturo vode in seveda količini porabljene vode.